Ribogojnica

Bilo je nekoč

Ob rimski cesti, ki je povezovala današnja mesta Celje in Ptuj, so že v 12. stoletju kartuzijani iz Žičke Kartuzije, v zemeljskih ribnikih gojili postrvi in krape. Ribogojnica velja za eno najstarejših na širšem območju.

Ribogojnica je v 20. stoletju doživela največjo spremembo, saj so v tistem času prenovili celoten kompleks. Urejen je bil več kot 1 hektar velik ribnik, kjer je bil mogoč športni ribolov. Tedaj so v omenjenem ribniku imeli amurje, krape in tudi brkate some. V vzrejnem delu ribogojnice so zgradili večje število betonskih bazenov, ki so omogočali lažjo in kvalitetnejšo vzrejo rib. V ozadju ribogojnice lahko še danes vidimo večje število zemeljskih bazenov, vendar večina izmed njih trenutno ni v uporabi. Ribogojnica je v svojih časih bila tudi tehnološko zelo napredna, saj so imeli lastno hidroelektrarno in ledenico, kjer so lahko shranili led tudi za poletne mesece. V 70. letih se je dokončalo tudi vališče, kjer se v zimskem času še danes valijo ikre. V zlatih časih ribogojnice, ko se je poribljavljalo večje število štajerskih potokov in rek, se je v vališču izvalilo vsako letno milijon iker, v rekordnem letu pa je ta številka prišla do 7 milijonov.

In danes

Zaradi same lege ribogojnice je voda v njej izredno čista in mrzla. Ribogojnica se nahaja približno 300 metrov od samega izvira potoka. Zaradi same bližine izvira in neokrnjene narave so zmanjšani vplivi samih urbanih okolij in industrije na proces vzreje rib. Voda ima na izviru tudi stalno temperaturo 9 stopinj in sicer tako pozimi kot poleti.

V ribogojnici poteka vzreja ameriških postrvi nekaterim bolj znane tudi kot šarenke. Zaradi barve lusk pa se jih velikokrat imenuje tudi mavrične postrvi. V zimskem času odvzamemo ikre samicam plemenski jati. Do izvalitve malih rib iz jajčec mine približno 40 dni, v tem času pa se dnevno odstranjujejo neoplojene in poškodovane ikre. Po izvalitvi se ribe hranijo iz mešička, ko pa zaloge hrane poidejo pa ribe pričnemo krmiti. Majhne ribe krmimo med 6 in 8-krat dnevno, večje pa do dvakrat dnevno. Po približno 18 mesecih od izvalitve dosežejo konzumno velikost, ki znaša med 250 in 350 grami. V enemu izmed ribjih bazenov pa se skriva tudi prava posebnost in to so zlate postrvi. Glede na to, da jih je okoli 2.000, koliko želj mislite, da bi vam uresničile?

Vzrejo postrvi gradimo že na 3. generacijskem rodu , kar temelji na tradiciji in dolgoletnih izkušnjah, ki jih združimo s sodobnimi tehnikami v ribogojstvu.

V ribogojnici lahko kupite najbolj sveže očiščene ali neočiščene postrvi daleč naokoli, po predhodnem naročilu pa vam za domov pripravimo tudi bele fileje ameriške postrvi.