Akvaponika

Kaj akvaponika sploh je?

Akvaponika sestoji iz dveh besed in sicer akvakulture (vzreja vodnih organizmov) in hidroponike (pridelava rastlin na vodi). Pri akvaponiki gre tako za sočasno vzrejo vodnih organizmov in pridelavo rastlin na vodi.

V zaprtem, krožnem, sistemu imamo ribji bazen, filtrirne naprave in rastno površino. Voda iz ribjega bazena se skozi filter prečisti, da se odstranijo vsi ribji iztrebki, na to pa ta voda teče v rastno površino. V tej rastni površini rastline vodi odvzamejo hranilne snovi in tako se čista voda vrne v ribji bazen.

Prednosti akvaponskega sistema je zmanjšana poraba vode (porabi se le 10% vode v primerjavi s tradicionalnim kmetijstvom), na enako veliki površini je mogoča do 4-krat večja pridelava kot v zemlji. Hkrati je v akvaponičnem vrtu tudi prihranjen vaš čas, saj ni zalivanja, pletja ali pobiranja polžev. Sistem je lahko narejen tudi na princip visoke grede.

Na rastni površini lahko uspevajo vse nadzemne rastline. Največkrat se v omenjenih sistemih prideluje solata, paradižnik in paprika. Od začimbnic zelo dobro uspevajo meta, bazilika in drobnjak. Od sadja pa odlično uspevajo jagode. Na eni strani imamo iz akvaponičnega vrta pridelek od zelenjave ali sadja in na drugi strani v sistemu vzrejamo ribe. Za to, da ima sistem dovolj hranilnih snovi za rast rastlin lahko uporabimo postrvi, krape, tilapije ali kakšno drugo vrsto rib.

Opis sistema na Stranicah

Sistem smo v naši ribogojnici postavili v enemu izmed starejših, betonskih bazenov za ribe. Rastna površina na našem vrtu je 16m2, kar je eden izmed večjih sistemov v tem delu Slovenije. Na gredi nam odlično uspevajo različne vrste solate, meta in tudi nekaj jagod. Na sistemu lahko ob optimalnem delovanju pridelamo do 320 glav solate mesečno.

Postavitev sistemov

V našem podjetju se ukvarjamo tudi z načrtovanjem in postavljanjem različnih akvaponičnih sistemov. Tako se lotevamo postavitve majhnih, hišnih sistemov za na vrt do večjih sistemov, namenjenim komercialni prodaji.

Akvaponični sistemi se lahko popolnoma prilagodijo vsakemu uporabniku in njegovim željam. Tako po obliki in velikosti, kot po vrsti rastnega medija in optimizaciji glede na izbiro rastlin in vrste rib. Akvaponični sistem se lahko doda tudi že obstoječemu ribniku na vašem vrtu ali pa gre za popolnoma nov, samostojen sistem.

Galerija